בחירת הבוחש הנכון עבורך הוא דבר לא פשוט ודורש ידע כימי ופיזיקלי רב. איזה מזל שאנו פה לעזור!
אחד הדברים הראשונים שיש לדעת זה את סוג וצמיגות הנוזל שאנו רוצים לערבב.
מה אנו מערבבים?
נוזלים שונים מתנהגים שונה כאשר מערבבים אותם ודבר זה חשוב כדי להבין אילו לחצים מופעלים על המיקסר. צמיגות הנוזל מושפעת מסוג הנוזל, סוגי נוזלים שונים מתנהגים שונה כאשר מופעל עליהם כוח. ארבעת הסוגים הנפוצים ביותר של נוזלים הם:
נוזל דילטנטי – חומר שהצמיגות שלו עולה ככל שמופעל עליו כוח. כשמערבבים חומר כזה המיקסר יכול להיתקע ולהיעצר כעבור זמן מה, לאחר שבתחילה הוא כן הצליח לערבב את הנוזל. דוגמאות לנוזלים כאלה הם תערובת של מים וחומר מוצק כמו מלט או טיט למשל, חימר, וחומרים שמשמשים בתעשיית הממתקים. בערבול חומרים כאלו יש לשמור על מהירות ערבול נמוכה וקבועה.
נוזל ניוטוני – חומר שהצמיגות שלו נשארת קבועה ללא קשר לכמות הכוח המופעלת עליו. בחומרים אלו ככל שמהירות הערבוב עולה, הזרימה עולה באופן פרופורציונלי. דוגמאות לנוזלים כאלה הם מים, שמנים מינרליים והידרוקרבוניים.
נוזל פסאודופלסטי – חומר שהצמיגות שלו יורדת ככל שמפעילים עליו כוח. בחומרים אלו הצמיגות ההתחלתית יכולה להיות גדולה מידי בכדי לאפשר ערבול. דואמאות לנוזלים כאלה הם ג’לים למיניהם, צבעי לטקס וקרמים.
נוזל טיקסוטרופי – גם בחומרים אלו הצמיגות יורדת ככל שמפעילים כוח. כאשר עוצמת הערבול נחלשת או מופסקת מתרחשת השהייה והצמיגות עולה. במצבים רבים הצמיגות לא חוזרת למצבה ההתחלתי ונשארת גבוהה ממקודם. דוגמאות לנוזלים כאלה הם סבונים, זפת, שומנים, דבקים, דיו וגם.. חמאת בוטנים.
פרמטרים נוספים
כעת, אחרי שהבנו עם איזה חומר אנחנו מתעסקים חשוב לנו לדעת גם מה גודל המיכל שיש לערבב, כלומר קוטרו וגובהו.
גם לאופן הצבת המיקסר במיכל ולמספר הכנפיים שלו יש חשיבות רבה. פרמטרים אלו קובעים את כיוון זרימת הנוזל וכתוצאה מכך את אופן הערבוב שמתקבל. לדוגמא:
הצבת המיקסר בזווית (לא אנכי) תמנע יצירת וורטקס ותיצור ערבול יעיל מלמטה למעלה. הצבת מיקסר עם סט כנפיים אחד בזווית אנכית (ישר מטה) יוצרת ערבול וורטקס. אפקט הוורטקס מאיץ את פיזור החומר ותורם להמסה יעילה של אבקות. הצבת מיקסר עם שני סטים של כנפיים באופן אנכי תמנע יצירת וורטקס ויצירת בועיות אוויר.